06 5507 3891

durf jij?

echt?

te zijn?

of nog niet?

Geluk begint bij jou
Niet bij relaties, niet bij werk, niet bij geld, niet bij succes.
Vergeet succes

De wereld heeft niet nog meer succesvolle mensen nodig. Succes is in veel gevallen maar een vernislaagje, een masker. Er is een hele industrie opgebouwd om ons succesvol te laten zijn, Maar wat is écht succes? Echt succes is dat je van jezelf houdt, dat je (zelf)compassie kunt ervaren, dat je je op een gezonde manier kunt verbinden met medemensen, dat je je leven als zinvol ervaart.
Er bestaat een vreemde tegenstrijdigheid binnen onze cultuur. We worden aangespoord succesvol te zijn maar door de rolmodellen die we alsmaar te zien krijgen, is dat succes voor 95% van de stervelingen onhaalbaar. Dat creëert een gevoel dat we niet goed genoeg zijn en dat raakt aan het gevoel van afwijzing dat velen van ons van vroeger al kennen.
Dat nare, onderhuidse gevoel van niet goed genoeg zijn proberen we koste wat kost ‘weg te werken’. Bovendien doen we veel om dat gevoel voor de buitenwereld te verbergen: we maskeren de boel op velerlei manieren.

Het masker mag af
Wel voorzichtig hoor want daarachter vind je een heel kwetsbaar iemand die de bescherming van dat masker nodig denkt te hebben. Het vraagt moed jezelf te laten zien zoals je werkelijk bent, zoals je graag zou willen zijn en zoals je nooit eerder hebt durven tonen. Simpelweg omdat je daar vroeger, vaak al toen je heel klein was, op bent afgewezen. Je hebt jezelf daarom aangepast, jezelf vormgegeven zoals het veilig was om te zijn, zoals je hoorde te zijn of zoals het voordelig was om de dingen te krijgen die je wilde: de goedkeuring, de vrienden, de relatie, de titel…

Hoe kwetsbaar ook, het is nuttig om die verborgen jij achter het masker te ontmoeten, omarmen en liefhebben. Die jij heeft alleen maar respect nodig en bevestiging dat die ertoe doet. Die jij moet vertrouwen krijgen.
Samen met die jij achter het masker, ligt een emotie die enorm pijnlijk en destructief kan zijn, maar die in feite ontworpen is om je te beschermen: schaamte.
Weet je hoe bevrijdend het is om hiermee aan het werk te gaan? Om jezelf en je eigenheid te omhelzen waardoor je niet langer afhankelijk bent van de goedkeuring van een ander?

Hervind je eigenheid
Toen je op de wereld kwam, was je volledig open voor alle invloeden om je heen. In de eerste jaren nam je de dingen vooral op door middel van frequenties, gevoelens. Je wist best wat fijn was en wat niet – je lichaam heeft immers een innerlijk weten van wat een voedende omgeving is en wat niet.
De stem van de mensen om je heen werd jouw innerlijke stem. De manier van hechten van de mensen om je heen werd jouw manier van hechten. De gedragingen van de mensen om je heen werden jouw gedragingen. Je had nog geen onafhankelijk gevormd ‘ik’ immers. Je was één met de wereld om je heen.
Dat de mensen om je heen hun eigen geschiedenis, pijnpunten en beschermingsmechanismen hadden wist je niet. Hoe kon je dat weten? Maar onderwijl werd hun geschiedenis jouw heden. Hun geschiedenis nestelde zich gedurende jouw jeugd in je denken, in je emoties en in de cellen van je lijf: jouw conditionering.

Precies daarom is het zo verdomde moeilijk je eigenheid te vinden, die eigenheid van je wezen dat in de eerste jaren volledig openstond en hunkerde naar het leven.
Die hunkering voelen we altijd nog. Jij voelt hem toch ook?
Die hunkering is naar mijn idee het innerlijke weten dat verlangt naar de staat van perfectie die bestond tijdens je ontstaansgeschiedenis.
‘Perfect is het nooit’ kun je beweren, maar hoe meer je een omgeving hebt weten te vinden of creëren waarin jij op zijn best bent, des te plezieriger het leven wordt. Herken je dat?

Enthousiasme is kennismaken met jezelf zoals je bedoeld bent.
Wanneer enthousiasme het kenmerk is van het beleven van je eigenheid, hoe scoor jij dan met jouw leven?
Word je wellicht belemmerd door je masker(s)?

Zelfverkennen

Innerlijk werk raakt aan de basis van het zelf, het zelf achter het masker dat je draagt als bescherming — zelfbescherming. Het masker dat vele verschijningsvormen kent: verslaving, woede, depressie, over- én onderpresteren, overmatig bekritiseren, disfunctionele relaties, betweterigheid, sensatiezoeken, pleasen… en andere.

Ik weet maar al te goed waar zulke maskers toe leiden. Oppervlakkig lijkt het leven dan soms nog wel interessant maar het is nooit vervullend. Met een masker op zul je nooit waarlijk dankbaarheid voelen of diepgaande verbinding kunnen ervaren. Liefde zal aan je hart voorbij gaan. 

Je hoort mij niet zeggen dat het gemakkelijk is, zelfverkennen. Ik zeg je wel dat het de moeite meer dan waard is. Mijn ervaring is, wanneer je je bewust bent van het onderliggende motief bij je onvrede of problemen,  dat je dan veel gerichter richting heling kunt bewegen. 

Angst voor afwijzing is leidend bij veel saboterende gedragingen. Het goede nieuws is dat het (onbewuste) automatisme niet meer werkt zodra je het in de gaten hebt. Nadat ik mijn gedrag omschreven zag en kon verklaren met chronische schaamte (de angst voor afwijzing) opende zich direct een pad richting oplossing. Wil je dat pad samen met mij lopen?

Durf je diep te gaan?

Trainen met Tex Rijnders betekent trainen op basis van gelijkwaardigheid en confronterende eerlijkheid, werken aan écht zijn en helen van schaamte-trauma.

Wat ga je leren?

Herkennen van specifieke triggers die jouw afwijzingsspiraal activeren
Inzicht in jouw reactiepatronen
Alternatieven voor je automatische reacties op triggers
Inzicht in wat je gemist hebt als kind
Het creëren van een helende brug tussen nu en vroeger
Herkennen van (zelf)afwijzing
Krachtig denken
Helen in samenwerking met het lichaam

 

Vereisten
Je hebt van tevoren het boek Uit Schaamte gelezen – bestel hier – zodat je de theoretische achtergrond kent en we met de praktijk aan de slag kunnen. Wanneer je je emotioneel instabiel voelt of last hebt van donkere depressieve gevoelens, kun je beter een tijdje wachten om dit proces van zelfverkennen aan te gaan.

 

Wat is inclusief in deze training?
Vier dagen training in een kleine, veilige groep met tussentijds eventueel een à tweemaal persoonlijke coaching.
Lunches zijn inbegrepen. Overnachten en eventueel diner zijn voor eigen rekening. In de directe omgeving van onze trainingslocatie in Hall zijn diverse goede bed & breakfast gelegenheden en restaurants.

 

Data en investering
28 & 29 november 10-17 u
Inzicht in je gedrag
De nadruk ligt in dit weekend op Jij en de ander, Jij en de maatschappij ~ herkennen van je patronen

9 & 10 januari 10-17 u
Inzicht in je emoties
In dit weekend gaan we laag dieper, naar Jij en jezelf, ~ herkennen van wat je onder het masker voelt en een begin maken met bijsturen.

 

Jouw investering voor de volledige training is € 500. Wanneer je een coachingsgesprek wenst tussentijds, dan krijg je een aanvullende factuur van € 75 per gesprek.

kwetsbaar maakt sterk, durf écht te zijn

Na inschrijving ontvang je een betaallink. Na betaling is je plek gereserveerd. Ben je na één dag trainen ontevreden, dan ontvang je de financiële investering voor de training in zijn geheel terug.

Wees er zijn snel bij, er kunnen maximaal zes personen deelnemen.

faq

Hoe groot is de groep?

Om eenieder voldoende aandacht te kunnen geven, werk ik met kleine groepen. Vijf à zes personen vind ik ideaal. De minimale deelname is vier personen.  

Hou je rekening met Corona?

Uiteraard. We beschikken over grote ruimtes en zullen zoveel mogelijk buiten werken als het weer dat toestaat.

Wat als ik niet tevreden ben?

Wanneer je na de eerste dag niet tevreden bent over mijn prestatie, krijg je je financiële investering voor de training retour.

Kan ik met het openbaar vervoer komen?

We trainen in een gehucht in het buitengebied waar geen openbaar vervoer komt. Natuurlijk wil ik met andere deelnemers bespreken of meerijden vanaf Zutphen of Brummen een optie is.

Moet ik persé het boek Uit Schaamte van tevoren lezen?

Ja, wanneer je het boek gelezen hebt, beschik je over het theoretische kader en kan ik zonder daar teveel tijd aan te besteden direct met je aan het werk in de praktijk.

Tot wanneer kan ik me aanmelden?

Aanmelden voor een training kan tot een week voor aanvang. Natuurlijk is het fijn wanneer je je zo snel mogelijk aanmeldt opdat ik helderheid heb in wat te regelen.

Geef je deze training vaker?

Vooralsnog heb ik daarvoor geen data. Het is waarschijnlijk dat een volgende training in de winter plaatsvindt.

Waar wacht je op? Begin!